Welke autoruiten mag je blinderen?

Geschreven door:

Leon de Haas

Gepubliceerd op:

05 mei 2021
Blindering Peugeot 208-8

Raamfolie auto, zonnefolie of plakfolie wordt gebruikt voor het autoruiten blinderen of het autoruiten tinten. Er zijn verschillende redenen om de autoruiten te blinderen. De één blindeert de autoruiten voor privacy; omstanders kunnen namelijk met getinte autoruiten niet of nauwelijks zien wie er in de auto zit. Anderen vinden het autoruiten blinderen een mooie toevoeging aan de auto. Weer anderen kiezen voor de zon- en warmte werkende werking van auto raamfolie. Genoeg redenen dus om raamfolie door Haas Reklame aan te brengen op je auto.

Blindering Peugeot 208-4

Waarom autoruiten tinten?

Autoramen blinderen is tegenwoordig erg populair, maar waarom eigenlijk? Het blinderen van de autoruiten biedt meer voordelen dan enkel een stoere look voor uw auto. Auto raamfolie biedt onder andere de volgende voordelen:

Uitstraling: Door de autoruiten te tinten zal uw auto een stoere, strakke en stijlvolle uitstraling krijgen.

Privacy: Geblindeerde autoruiten zorgen ervoor dat omstanders niet of nauwelijks naar binnen kunnen kijken. Met auto raamfolie kunt u wel eenvoudig naar buiten kijken, maar naar binnen kijken wordt echter een stuk lastiger. Dit geeft een gevoel van privacy.

Warmtewerend: In de zomermaanden kan de temperatuur soms hoog oplopen. Als je vervolgens in de auto wilt stappen, kan deze soms enorm warm zijn. Raamfolie auto zorgt ervoor dat de warmte uit de auto blijft. Raamfolie werkt tot werkt tot wel 80% warmtewerend!

Licht- en zonwerend: Autoraamfolie werkt licht- en zonwerend. U en uw medepassagiers zullen minder last hebben van de (felle) zon. Ook zul je minder last hebben van de felle  autolampen van medeweggebruikers.

Besparing: Met autoraamfolie wordt de warmte uit de auto geweerd. Hierdoor hoef je bij warme dagen de airco aanzienlijk minder te gebruiken. Dit leidt weer tot brandstof besparing.

Bescherming interieur: Door het autoramen blinderen zal ook het interieur van uw auto beschermd worden. Raamfolie houdt namelijk tot 99% van de schadelijke Uv-straling tegen. Het interieur van je auto wordt op termijn zichtbaar negatief beïnvloed door Uv-straling. Door het gebruik van raamfolie zal het interieur van uw auto er dus ook langer mooi uitzien.

Veiligheid: Getinte autoruiten kunnen inbraak voorkomen, inbrekers kunnen minder goed in je auto kijken. Ook vertraagd raamfolie een inbraak. Het inslaan van een autoruit met folie is namelijk een stuk lastiger dan een gewone autoruit. De raamfolie houdt het gebroken glas namelijk goed bij elkaar. In geval van een ongeluk ben je met raamfolie ook beter beschermd. Glasscherven zullen minder snel door de auto vliegen doordat de folie het glas bij elkaar houdt.

Blinderings tinten raamfolie kleuren

 

 

 

Tinten raamfolie auto

De blinderingsfolie is verkrijgbaar in verschillende tinten. De tinten worden vaak aangegeven in lichtdoorlaatbaarheid. De lichtdoorlatendheid geeft het percentage licht aan dat door de ruit / folie wordt doorgelaten. Er zijn verschillende tinten raamfolie zoals  5, 20, 35, 50 en 70% lichtdoorlatendheid. Hierbij geldt dat hoe lager het percentage, hoe minder licht de folie doorlaat en hoe donkerder de raamfolie is. In dit geval zijn  3 en 5 % dus de donkerste tinten en 70% het lichtst. Maar voor je de autoramen blinderen gaat, moet je wel rekening houden met een aantal regels. Denk hierbij aan de Europese wetgeving en APK eisen omtrent het autoramen blinderen. Wat deze regels zijn, leest je hieronder.

Wetgeving autoramen blinderen

Autoruiten blinderen mag niet zo maar. Er zitten wat (Europese) regels verbonden aan het autoramen blinderen. Houdt hier dus rekening mee als je je autoruiten blinderen wilt. In Nederland moet de voorruit van een voertuig minimaal 75% lichtdoorlatendheid hebben om toegelaten te worden op de weg. Voor de zijruiten aan de voorkant geldt dat dit minimaal 70% moet zijn. Let op! Fabrikanten mogen de voorruiten coaten tot een lichtdoorlatendheid van de bovengenoemde 70 en 75%. De meeste fabrikanten doen dit ook. Je kunt er dus niet vanuit gaan dat je autoruiten momenteel een lichtdoorlatendheid van 100% hebben. Het is wel toegestaan om de achterruit en de zijruiten aan de achterkant te blinderen met raamfolie. Het is hierbij echter wel verplicht om te beschikken over een rechter  buitenspiegel. Voor alle regels over autoruiten tinten kunt u ook een kijkje nemen op de site van het  Openbaar Ministerie.

De politie kan ook controleren op getinte autoruiten. De politie maakt gebruik van een apparaat genaamd ‘de tintman’ om de lichtdoorlatendheid te controleren. Bij een controle zal de politie aan twee zijden van de autoruit een meetcel plaatsen. Deze meetcellen zien elkaar door het glas heen en vervolgens meten ze hoeveel licht er nog wordt doorgelaten. Blijkt dat er niet voldoende licht wordt doorgelaten? Dan kan je een proces-verbaal ontvangen. Je kan een proces-verbaal ontvangen als de lichtdoorlatendheid van voorruit en/of zijvoorruiten minder is dan 55%. Hierbij kunnen ze ook je kentekenbewijs invorderen. Je hebt vervolgens vier weken de tijd om ervoor te zorgen dat de autoruiten aan de eisen voldoen. Omdat de ‘tintman’ een duur apparaat is, beschikken lang niet alle politievoertuigen over dit apparaat. Wordt je aangehouden en vermoed de politie dat je autoruiten niet aan de eisen voldoen, dan is de kans aanwezig dat je voertuig voor nader onderzoek naar het politiebureau moet worden gebracht.

Voor je de autoruiten blinderen gaat, raden wij aan om de huidige lichtdoorlatendheid van je auto te meten. Dit om te voorkomen dat de combinatie van de bestaande ruittint en de gewenste folie minder is dan het toegestane percentage.

APK eisen autoruiten blinderen

Bij een APK-keuring wordt de lichtdoorlatendheid van de autoruiten niet gecontroleerd. Dit is geen onderdeel van de APK-keuring. Het is echter wel een APK eis dat de ruiten niet voorzien mogen zijn van onnodige voorwerpen die het uitzicht beperken. Lees meer bij www.infopolitie.nl  Hieronder vallen bijvoorbeeld stickers en lichtdoorlaatbaarheid beperkende raamfolie. Let op! Het gaat hier enkel om het uitzicht van de bestuurder. Is het zicht van binnen naar buiten voldoende, dan zal er niet worden afgekeurd. Uiteindelijk bepaalt de APK-keurmeester of de autoruiten aan de eisen voldoen. Gaat u uw autoruiten blinderen? Voor extra zekerheid en advies kunt u altijd een autostylingsbedrijf of een APK-bedrijf benaderen. Zo voorkomt je onnodige boetes of APK-afkeuring.

Regeling-voertuigen-2009

Neem contact met ons op als je je voertuig wilt laten blinderen / tinten. Vul hieronder het formulier in of bel ons op 0168-463233

[contact-form][contact-field label=”Naam” type=”name” required=”true” /][contact-field label=”E-mailadres” type=”email” required=”true” /][contact-field label=”Site” type=”url” /][contact-field label=”Bericht” type=”textarea” /][/contact-form]